Prestatieafspraken Meierijstad 2022

9 december 2021 hebben wij als Bewonersraad de prestatieafspraken voor 2022 ondertekend. De gemeente Meierijstad heeft een mooi overzicht gemaakt van de afspraken die we in dit artikel graag met u delen.

9 december 2021 hebben wij als Bewonersraad de prestatieafspraken voor 2022 ondertekend. Wij hebben ons in het proces gelijkwaardig gevoeld, alle partijen gaan met respect met elkaar om en zetten zich in voor de sociale huur. De gemeente Meierijstad heeft een mooi overzicht gemaakt van de afspraken die we graag met u delen. Bent u geïnteresseerd in het hele document met prestatieafspraken, kijkt u dan op de website van Area. [Klik hier voor het document, PDF, 1mb]


Zorgen - Deel 1

Op straat, in de krant en op de social media, overal horen we dat huurders zich zorgen maken over de stijgende prijzen. De inflatie is historisch hoog en door de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen naar verwachting nog verder. Naast gas en benzine zijn er ook al prijsstijging merkbaar van de dagelijkse boodschappen. De overheid compenseert deels via accijns en belastingen. Dit neemt echter alle zorgen nog niet weg. Sommigen van ons hebben niet de mogelijkheid meer geld uit te geven, simpelweg omdat het er niet is. We zijn blij met de zonnepanelen die Area aanbrengt en hebben aangedrongen op versnelling hiervan voor de woningen die nog geen aanbod hebben gehad. Verder blijven wij de gemeenten en Area bevragen op de aan de huurders te bieden mogelijkheden.

Tips om zuiniger met uw energie om te gaan – deel 1 verwarmen

Zonder te pretenderen dat hiermee de energiearmoede opgelost wordt, wilden we u toch wat tips, te vinden op milieucentraal.nl meegeven die u, mocht u ze nog niet toepassen, kunt inzetten ter besparing.

 1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 310 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
 2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 230 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 210 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 25 euro per jaar.

Tips om zuiniger met uw energie om te gaan – deel 2 warm water

 1. Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
 2. Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop
 3. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
 4. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
 5. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.

Tips om zuiniger met uw energie om te gaan – deel 3 slimwonen app meierijstad

Bron: www.meierijstad.nl 15 maart 2022

De prijzen van gas en elektriciteit schieten omhoog en dit heeft gevolgen voor alle huishoudens. Inzicht in energieverbruik is belangrijker dan ooit. Daarom biedt gemeente Meierijstad haar inwoners gratis de SlimWonen App aan. De SlimWonen App is een nieuw initiatief en maakt energie besparen makkelijker en leuker. Vanaf nu kunnen inwoners met een mobiele telefoon een persoonlijke activatiecode voor de SlimWonen App aanvragen.

De SlimWonen App biedt hulp om energie te besparen.

Met de SlimWonen App kunnen inwoners zien hoeveel euro men per dag uitgeeft aan energie. Bovendien laat de App zien of het verbruik veel of weinig is in vergelijking met anderen. De App biedt ook tips om energie te besparen.

Goed voor klimaat en portemonnee

Wethouder Harry van Rooijen: “Niet eerder werden we met z’n allen zó met de neus op de feiten gedrukt als de laatste tijd. De energieprijzen rijzen de pan uit en inzicht in het energieverbruik is daarom belangrijk. De SlimWonen app is er om onze inwoners te helpen inzicht te krijgen in het verbruik om zo ook besparingen te kunnen doen. Goed voor het klimaat én voor de portemonnee. Ik verwacht dat veel inwoners gebruik maken van dit aanbod“.

Activatiecode aanvragen

Om gebruik te maken van de SlimWonen App is een activatiecode nodig. Alle inwoners van gemeente Meierijstad kunnen deze aanvragen via www.slimwonenapp.nl/aanvragen. Bij de aanvraag heeft men de EAN code van de stroom en gas nodig, deze is te vinden op de jaarrekening of https://www.eancodeboek.nl/eancodeboek/control/index. Na de aanvraag krijgt men de activatiecode met de post thuisgestuurd. In de App Store (iOS) of Google Play Store is de app gratis te downloaden en met de activatiecode kan men dan eenvoudig een account aanmaken. 

De SlimWonen App kan vanaf de activatie gratis worden gebruikt tot 1 mei 2023. Om die looptijd maximaal te benutten is het belangrijk zo snel mogelijk (in ieder geval voor 31 juli 2022) de App te activeren. Het activeren van de App leidt tot geen enkele verplichting, ook niet na de gratis periode. Kijk voor meer informatie over de SlimWonen App op www.slimwonenapp.nl.


Zorgen - deel 2

Op www.gemeentemaashorst.nl lazen wij een bericht over de eenmalige energietoeslag:

Eenmalige energietoeslag, hoe nu verder?
Geplaatst op donderdag 17 maart 2022
Bron: Communicatie

Het kabinet maakte in december 2021 bekend dat mensen met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag kunnen ontvangen van de gemeente. Lange tijd waren de voorwaarden en kaders van deze regeling niet bekend. Op 15 maart werd vanuit de regering meer bekend.
Het gemeentebestuur moet de voorwaarden van de regeling nog wel vaststellen. Daarna gaan we de regeling voorbereiden en uitvoeren.

Op korte termijn maken we hier bekend:

 • welke huishoudens in de gemeente Maashorst in aanmerking komen voor de energietoeslag;
 • hoe de energietoeslag kan worden aangevraagd;
 • wanneer de energietoeslag wordt uitbetaald;
 • hoe hoog de energietoeslag is.

Automatische toekenning

Inwoners met een bijstandsuitkering (m.u.v. bewoners van een instelling, jongeren tot 21 jaar en dak- en thuislozen) van de gemeente Maashorst ontvangen de eenmalige energietoeslag automatisch, naar verwachting begin april.

Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen
Geplaatst op dinsdag 22 maart 2022

Het kabinet heeft in december 2021 aan gemeenten de opdracht gegeven om in 2022 aan inwoners met lage inkomens een eenmalige energietoeslag uit te keren, vanwege de sterke stijging van de energieprijzen. Inwoners met een laag inkomen ontvangen € 800,- energietoeslag van de gemeente Maashorst: twee keer € 400,- naar verwachting eind april en medio mei.

Wethouder Zorg en Welzijn, Ramona Sour: “De regeling is landelijk nog niet volledig uitgewerkt. We zien echter dat de nood hoog is. Daarom willen we niet wachten met uitkeren totdat alles tot achter de komma is uitgewerkt.”

Wie komen in aanmerking?

Inwoners met een bijstandsuitkering, periodieke bijzondere bijstand, IOAW of IOAZ ontvangen automatisch de energietoeslag. Uitzonderingen daarop zijn: studenten, jongeren tot 21 jaar, mensen die in een inrichting wonen, dak- en thuisloze en mensen die inwonen bij hun kind of hun ouder. Daarnaast kunnen inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm de energietoeslag bij de gemeente aanvragen. 

De hoogte van de bijstandsnorm is afhankelijk van leeftijd en leefsituatie. Alle informatie over de bijstandsnorm is te vinden op de website van de Rijskoverheid.

Hoe en wanneer aanvragen?

Inwoners met een uitkering van de gemeente hoeven niets te doen, zij ontvangen de energietoeslag automatisch. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm kunnen de toeslag uiterlijk per 1 mei met een formulier aanvragen via www.gemeentemaashorst.nl⁄energietoeslag 


prestatieafspraken