Veghels Buiten en De Gaarden, beide bijzondere projecten

Wanneer je de sleutel van je nieuwe woning krijgt, sta je er doorgaans niet bij stil wat eraan vooraf gaat, voordat het huis er staat. We nemen een kijkje in de keuken bij Joris Spierings, projectmanager bij Area.

Joris houdt zich voornamelijk bezig met nieuwbouwprojecten. Trots vertelt Joris over enkele nieuwbouwprojecten van Area: De Gaarden in Uden en Veghels Buiten in Veghel. “Beide projecten zijn/worden gesitueerd op een uitzonderlijk mooie locatie. Op en rondom De Gaarden vind je eeuwenoude bomen en de bewoners mogen gebruikmaken van de prachtige tuin van het Retraitehuis. Veghels Buiten ligt in het gebied tussen Veghel en Erp, tussen velden en karakteristieke boerderijen. “Deze bijzondere locaties vragen om woningen die passen bij het wonen in het groen. Echter, voordat je zover bent, is er heel wat overlegd met gemeenten, omwonenden, ontwikkelaars en architecten. Zoiets gaat niet over één nacht ijs.”

Veghels Buiten

Voor ontwikkelgebied Veghels Buiten voerde Area ruim tien jaar gesprekken met de gemeente Meierijstad. Nu de huizenmarkt weer aantrekt, durven ontwikkelaars weer te investeren. De huizen worden gebouwd in buurtschappen, minidorpjes in het groen. Er komen kleine en wat grotere buurtschappen, met elk een eigen identiteit. Joris: “De gemeente wil een mix aan koop- en huurwoningen. In elke buurtschap worden naast koopwoningen en huizen voor de vrije huursector (woningen boven de sociale huurgrens, waarop je geen subsidie krijgt), ook huurwoningen van Area gebouwd.” 

Brabants karakter

De gemeente Meierijstad is grondeigenaar en initiatiefnemer van Veghels Buiten en voert de regie over de architectuur. Het Brabantse karakter en de historie van het gebied staan voorop in de uitvoering van de architectuur en landschappelijke inrichting. De gemeente ontwikkelde speciale kwaliteitshandboeken, waarin de typische Brabantse architectuur en sfeer is weergegeven. Zie: www.veghelsbuiten.nl Alle bouwplannen worden begeleid door een Supervisieteam van de gemeente en beoordeeld aan de hand van de kwaliteitshandboeken. “Deze zorgvuldige aanpak kost tijd om samen tot een goed resultaat te komen”, benadrukt Joris.

De Kloostertuinen (Veghels Buiten)

In Buurtschap De Kloostertuinen bouwen verschillende bouwbedrijven in totaal 185 woningen..Hiervan bouwt aannemer Dura Vermeer 25 koopwoningen, 27 vrije-sector huurwoningen en 8 huurwoningen voor Area. De verwachte oplevering is in het tweede kwartaal van 2018. In datzelfde buurtschap bouwt BurgtBouw 28 huurwoningen voor Area en 4 koopwoningen. Deze woningen worden eind 2018 opgeleverd. De eerste 8 woningen van Area gelegen op een erfbuurtschap worden najaar 2017 opgeleverd.
Heb jij interesse in wonen in Veghels Buiten? Houd dan het actuele woningaanbod op www.areawonen.nl in de gaten en schrijf je in voor één van deze woningen. 

Betrokken bewoners (De Gaarden – Uden)

Het gebied De Gaarden was de afgelopen eeuw het domein van de Missiezusters. In 2009 heeft Area van de Missiezusters een deel van de grond rondom Het Retraitehuis gekocht. Er werden 18 woningen en 24 appartementen in deelgebied ‘De Kersengaard’ in De Gaarden gebouwd. Joris: “Door de bijzondere ligging vinden wij het belangrijk dat de bewoners zich verbonden gaan voelen met deze plek. Daarom hebben wij hen er vanaf het begin bij betrokken. Bijvoorbeeld door inspraak in hoe de omgeving wordt ingericht. Ook mochten zij zelf de kleur van de voordeur bepalen”, legt Joris uit. “Tijdens bewonersavonden hielden we hen op de hoogte en gingen we de dialoog aan. Dit creëerde een band tussen de bewoners. Ze leerden meteen hun buren beter kennen.” 

Gasloze wijk

In oktober 2017 werd de eerste paal in de grond geslagen voor het laatste gedeelte van De Gaarden, ‘De Vlindergaard’. “Duurzaamheid is voor deze wijk een belangrijk thema”, zegt Joris. We bouwen 28 zeer energiezuinige appartementen en 38 ‘nul-op-de-meter’-woningen. Deze woningen verbruiken bij een gemiddeld verbruik alleen de energie die ze zelf opwekken en hebben daardoor geen energierekening meer.” 

Kijk op www.degaarden-uden.nl voor meer informatie over De Gaarden.